Fang Shuin soundtrack: 

Maneeri on vuonna 1986 perustettu turkulainen harrastajateatteriryhmä. Vuosittaisten suurempien produktioiden lisäksi ryhmä tekee pienimuotoisia vierailevia esityksiä ja järjestää myös tilaustyönä esityksiä lähes mihin tahansa tarpeeseen.

 

 

etusivulle

Maneeri löytyy
nykyään osoitteesta
maneeri.fi

aiempia näytelmiä

2008 Odotettavissa iltaan asti
Mummun saappaassa soi fox
2007 Rikosetsivien vapaapäivä
2005 Myrsky
2004 Fang Shui
2003 Lähes täydellinen hetki
2002 Kesäyön uni
2001 Odota minua takaisin
Kellonsoittaja
2000 Leikin loppu
3T
1999 As. oy Kullervo, Linnut ja Sampo
Ivanov
Käkikello
1998 Ei makseta! Ei makseta!
Tuhotulvan tarinoita
1997 Variksen veli
Kannunvalajan kylä
1996 Spoon River antologia
1995 Syksy ja talvi
Neiti Julie
1993-94 Piiat
1992 Miesvihaajat (Tribadien yö)
1990-91 Tuhopolttajat
1989 Tie Mekkaan
1988 Suruvaippa

yhteistyötahoja

mursunpitoihin

s-postia Maneerille

Fang Shui
- vedenpitävä pettymysnäytelmä

(käsikirjoitus & ohjaus: Raimo Laurila)
Kuvia täällä
fang shui: suom. vesitiivis, vedenpitävä, tiiviste.  

"Olenko minä tehnyt elämässäni oikeita valintoja? Olinko se juuri minä, joka ne valinnat tein? Teinkö minä valintoja vai olenko päätynyt tähän kuin ajopuu merelle?" Mimosan päässä risteilevät tällaiset kysymykset. Hän on tehnyt kuten useimmat meistä: kouluttautunut, hankkiutunut parisuhteeseen, tehnyt uraa. Varsin hyvin hän on onnistunut; jostain syystä hän ei kuitenkaan ole tyytyväinen elämäänsä. Juuri nyt mielenkiintoisinta tuntuu olevan satelliittien bongailu lapsuustoverin, Railin, kanssa. Tämä harrastus taas ei isommin kehuja saa Mimosan siipalta, Volmarilta.

Näytelmän jokainen henkilö kamppailee samojen kysymysten kanssa, kukin tahollaan ja tavallaan. Mimosan vanhemmat esimerkiksi tuntuvat vielä vanhoilla päivillään törmäilevän elämän realiteetteihin, vääriin valintoihin ja valitsematta jättämisiin. Onneksi Mimosa ei omasta mielestään muistuta lainkaan äitiään, vaikka muut toisin väittävätkin.

Kriisien kytiessä Mimosan ja Volmarin takapihalla, saapastelevat uuden verkostomarkkinointiyrityksen onnea myyvät saarnamiehet, Rosencrantz ja Fermi, paikalle. Heidän tarjoamansa "Fang Shui" on amerikkalaistettu versio kiinalaisesta fengshui-filosofiasta, hurmoshenkinen liikeidea ja pika-apu elämän ongelmiin. Mimosan ympärillä tämä uusi loistelias ideologia tuntuu putoavan otolliseen maaperään.

Fang Shui - vedenpitävä pettymysnäytelmä on absurdi komedia ihmisistä jotka haluaisivat olla tyytyväisiä itseensä, mutta eivät huomaa etsivänsä vastauksia vääristä paikoista, siis itsensä ulkopuolelta. Sama oireyhtymä tuntuu vaivaavan valtaosaa oravanpyöräkansastamme, joten "komedia" saattaa jonkun mielestä olla silkkaa tragediaa. Kysymys on odotuksiin pettymisestä: "Tätäkö minä muka tulin hakemaan?". Fang Shui tekee parhaansa pettääkseen myös katsojien odotukset. Näytelmän henkilöt taas tekevät parhaansa välttääkseen aiempia pettymyksiään. Tulos ei aina ole häävi, mutta toisaalta sitä ei heti tule huomanneeksi. Ainakaan itse.

Näytelmä sijoittuu hivenen epätodelliselle rivitalon takapihalle, jossa tapahtuu asioita, joita yleensä ei ehkä tapahdu. Tai sitten tapahtuu. Lukuisat ajatuskatkot limittyvät saumattomasti vellovaan konekivääridialogiin, jonka aiheet löytyvät jostain maan, taivaan ja helvetin välimaastosta. Takapihat ovat outoja paikkoja.

Rooleissa: Taru Visala - Mimosa, Petri Tuominen - Volmari, Jenni Heikkilä - Raili, Panu Saarnivaara - Santtu, Siina Siltanen - Rosencrantz, Suvi Susiaro- Fermi, Anne Määttä - Terttu & Leila