Kuvia Myrskystä

Maneeri on vuonna 1986 perustettu turkulainen harrastajateatteriryhmä. Vuosittaisten suurempien produktioiden lisäksi ryhmä tekee pienimuotoisia vierailevia esityksiä ja järjestää myös tilaustyönä esityksiä lähes mihin tahansa tarpeeseen.

 

 

etusivulle

Maneeri löytyy
nykyään osoitteesta
maneeri.fi

aiempia näytelmiä

2008 Odotettavissa iltaan asti
Mummun saappaassa soi fox
2007 Rikosetsivien vapaapäivä
2005 Myrsky
2004 Fang Shui
2003 Lähes täydellinen hetki
2002 Kesäyön uni
2001 Odota minua takaisin
Kellonsoittaja
2000 Leikin loppu
3T
1999 As. oy Kullervo, Linnut ja Sampo
Ivanov
Käkikello
1998 Ei makseta! Ei makseta!
Tuhotulvan tarinoita
1997 Variksen veli
Kannunvalajan kylä
1996 Spoon River antologia
1995 Syksy ja talvi
Neiti Julie
1993-94 Piiat
1992 Miesvihaajat (Tribadien yö)
1990-91 Tuhopolttajat
1989 Tie Mekkaan
1988 Suruvaippa

yhteistyötahoja

mursunpitoihin

s-postia Maneerille

Myrsky

Shakespearen Myrsky tarjosi kaksikielisen teatterielämyksen Turussa

Turkulaiset harrastajateatterit, suomenkielinen teatteriryhmä Maneeri ry ja viittomakielinen Turun Kuurojen Sateenkaariteatteri ry tuottivat teatteriohjaaja Markku Tuulenkarin johdolla ainutlaatuisen teatteriproduktion (Shakespearen Myrsky) Turun kristillisen opiston yhteydessä sijaitsevalle esihistorialliselle Linnasmäelle. Myrskyssä kaikki roolit esitettiin samanaikaisesti sekä viittoma- että suomen kielellä. Näytelmän ensi-ilta oli sunnuntaina 5.6.2005 klo 19.00.

Suomessa ei ole juurikaan toteutettu vastaavanlaista kielirajat ylittävää esitystä. Turussa näytelmä oli kuitenkin laatuaan jo toinen. Samat teatteriryhmät esittivät vuoden 2002 kesällä Shakespearen Kesäyön Unen kaksikielisenä. Näytelmä sai runsaasti julkisuutta ja hyvän vastaanoton yleisöltä – kuurot ja kuulevat katsojat toivoivat jo tuolloin jatkoa kaksikieliselle kesäteatteriproduktiolle.

Linnasmäen luonnonkaunis, kallioinen metsäaukio ja Myrskyn värikäs puvustus vehreän miljöön kontrastina tarjosivat näytelmälle elämykselliset ja visuaalisesti rikkaat puitteet. Näytelmässä käytettiin myös suurikokoisia ja erikoisia soittimia, musiikista vastasi läänintaiteilija Kari Mäkiranta Hämeenlinnasta.

Myrsky (1611) jäi näytelmäkirjailija William Shakespearen viimeiseksi komediaksi. Näytelmän teemat pyörivät vallanhimon ja kostonhalun ympärillä, jotka kahden nuoren puhdas rakkaus kuitenkin tasoittaa sovitukseksi ja anteeksiannoksi. Myrskystä ovat peräisin eurooppalaisessa kulttuurissa lähes myyttisiksi hahmoiksi nousseet Milanon herttua Prospero, ilman henki Ariel ja puoli-ihminen Caliban.
Linnasmäen esihistoriallinen miljöö tarjoaa oivat puitteet näytelmälle, jossa kahden erilaisen kulttuurin edustajat haaksirikkoutuvat tuntemattomalle saarelle kohtaamaan menneisyyttään ja outoja asioita. Taianomainen ilmapiiri syntyy todellisuuden ja fantasian sekoittumisesta, joka samalla tuo näytelmään sekä komiikkaa että draamaa. Tunnettu näytelmä saa kiehtovan lisän viittomakielestä, ja kahden eri kielen kietoutumisesta juonenkäänteisiin, summaa ohjaaja Markku Tuulenkari.

Esityksen tekstipohjana on käytetty Lauri Siparin suomennosta. Tuulenkari on vastannut myös näytelmän sovituksesta, viittomakielisen käännöksen on puolestaan tehnyt Maritta Jarva Sateenkaariteatterista.
- Fyysinen ilmaisu on ollut viittoma- ja suomenkielisten näyttelijöiden yhteisissä harjoituksissa tärkeä kommunikaation väline yhteisen kielen puuttuessa, kertoo Tuulenkari.

Turun kristillinen opisto on ollut avulias kumppani mittavassa hankkeessa. Opisto on antanut ryhmälle harjoittelutilat ja lisäksi opiston viittomakielen opiskelijoita on esityksessä mukana tulkkaavina näyttelijöinä. Museoviraston suojelema Linnasmäki on esihistoriallisena aikana toiminut naisten ja lasten turvapaikkana.


Ohjaus Markku Tuulenkari, puh. 040 563 1727
Esitykset Linnasmäellä, Turun kristillisen opiston (Lustokatu 7, Turku) välittömässä läheisyydessä
Ensi-ilta 5.6.2005 klo 19.00
Muut esitykset kesäkuussa: 7.6., 9.6., 12.6., 14.6., 16.6., 19.6., 21.6., 22.6. klo 19.00
Esitykset elokuussa: 16.8., 21.8., 23.8., 25.8., 28.8., 30.8.klo 19.00 / yöesitykset: 18.8. ja 20.8. klo 21.00
Liput: 10 e / 6 e
Lippuvaraukset numerosta 050 595 5398 (myös tekstiviestinä)

Näytelmää ovat tukeneet: Turun kristillinen opisto * Museovirasto * Suomen kulttuurirahasto * Turun kaupungin kulttuuritoimi * V-S taidetoimikunta * Turun ja Kaarinan Seurakuntayhtymä * Turun Teatterikerho ry * Auria Oy

Näyttelijät

Milanolaiset
Prospero, Milanon herttua – Panu Saarnivaara
Miranda, Prosperon tytär – Noora Lehtinen
Antonia, Milanon herttuatar, Prosperon sisar – Liisa Korpinen
Gonzala, ylimys Milanosta – Mari Valli

Napolilaiset
Alonsa, Napolin kuningatar – Heli Rupponen
Ferdinand, Alonsan poika – Risto Kuronen
Sebastian, Alonsan veli – Sami Forss
Hovitulkki Adrianne – Jenni Wuorela
Hovitulkki Francesca – Suvi-Maaria Raitio
Hovimestari Stephane – Saija Ruuskanen

Saarelaiset
Puoli-ihminen Caliban – Jere Jokinen ja Jenni Heikkilä
Henkiolento Arielit – Suvi Susiaro ja Heidi Lavonen

TuottajaSiina Siltanen
LavastusElena Turja
PuvustusJenni Juutilainen
KoreografiaSusanne Liiri
Musiikki Kari Mäkiranta, Jura Sivonen