Stupor Mundi

ETSIVÄ LÖYTÄÄ

  säv./san. R. Laurila sov. Stupor Mundi

 

Olin juuri takavarikoimassa omaisuutta joka ei varsinaisesti kuulunut minulle mutta jonka olin vakaasti päättänyt saattaa haltuuni kun pari yli-innokasta moraalinvartijaa pelmahti paikalle.

 

Tuomiensa diskovalojen loisteessa nuo tummanpuhuvat hahmot käskyttivät minua kuin koiraa. Kuin koiraa ne käskyttivät, nuo yli-innokkaat moralistit.

 
Mietin vaihtoehtoja. Syyttäisinkö vanhempiani huonosta kasvatuksesta? Syyttäisinkö koululaitosta, kenties ystäväpiirini vaikutusta? Ehkä sälyttäisin vastuun yhteiskunnalle joka oli jättänyt minut armotta tuuliajolle?
 
Oli miten oli, minun oli otettava jalat alleni. Säntäsin heikkoa ennakkosuunnittelua osoittaen satunnaisesti valittuun suuntaan, teeskentelin etten kuullut mitä nuo sinivuokot minulle huutelivat.
 
Minulla on huonot jalat, on aina ollut. Liikuntatunneilla opettajani nauroi minulle kun yritin selvitä puolitoista kilometriä hengissä, saatanan paskiainen.
 

Minä juoksin. Minä luulin olevani ovela kun vaihdoin äkkiä suuntaa. Takaa-ajajani eivät voisi millään arvata että hetken kuluttua tulisin takaisin sinne mistä olin juuri lähtenyt.

 

Minä juoksin. Minä juoksin kuin gerbiili talojen lomitse, leikattujen nurmikenttien yli, omenapuiden oksien ali. Minä juoksin kuin peura, kuin kaniini minä loikin. Hetken aikaa olin yhtä hengittämäni ilman kanssa.

 

Sitten ilma loppui. Olin umpikujassa. Ne olivat lisääntyneet. Ne näyttivät toisiltaan. Äkkiä olin kuin myyrä jonka kotikoloon kapitalistimaanviljelijä oli penetroinut puutarhaletkun.

 

Ne kaatoivat minut. Ne pitivät minua maassa kuin polttomerkittävää nautaa. Ne sitoivat käteni selkäni taakse. Ne veivät minut autoonsa. Ja koko ajan ne saarnasivat sanoilla jotka olin kuullut miljoona kertaa, nuo yksinkertaiset systeemin orjat, nuo joita sylkisin vasten kasvoja jos... uskaltaisin.

 

Etsivä löytää minulle on sanottu.

Minä etsin, minä löydän, minä myyn löytämäni.

Minä olisin halunnut olla etsivä.

Minusta olisi tullut aivan loistava salapoliisi.